Hoe kan ik mijn puppy zindelijk maken?

Een puppy in huis… het is zo’n heerlijke tijd. Lekker genieten van je kleine, lieve hond. Maar het opvoeden van een puppy is soms ook erg moeilijk, onzeker en frustrerend. Een van de eerste stappen is de weg naar zindelijkheid. Maar wat moet je wel en juist niet doen? Hoe krijg je jouw puppy het snelste zindelijk?

In deze blog lees je vanaf welke leeftijd een puppy zindelijk kan zijn, hoe je met ongelukjes omgaat, hoe je op signalen let en vind je tips hoe je jouw puppy zindelijk kunt maken.

Na hoeveel weken/maanden moet een puppy zindelijk zijn?

Laat ik allereerst zeggen, een puppy ‘moet’ helemaal niks als het gaat om zindelijkheid. Net zoals bij kinderen, zal de ene pup sneller zindelijk zijn dan de ander. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Elk individu is anders.

Wel kunnen we wat zeggen over de fysieke capaciteit van een pup om überhaupt zindelijk te kúnnen zijn. Van een jonge hond kun je namelijk nog niet verwachten dat hij de hele nacht zijn plas op kan houden. Zijn blaas is simpelweg nog niet groot genoeg/nog onvoldoende ontwikkeld hiervoor. Pas na minimaal 6 maanden kan een hond maximaal 6 tot 8 uur zijn plas inhouden.

Naar buiten om zindelijk te worden

Zodra puppy’s kunnen bewegen, hebben zij van nature al de neiging om zich te ontlasten buiten hun nest. Daar kunnen wij in de zindelijkheidstraining dus mooi op voortborduren. Aan ons de taak om puppy’s voldoende mogelijkheden te bieden om op de gewenste plaats te plassen en poepen.

Kies een rustige plek, bijvoorbeeld vlak voor de deur, waar je jouw pup steeds mee naar toe kan nemen om zijn behoefte te doen. Dus een plek waar niet te veel afleiding is. Ik hoor wel vaker dat mensen heel lang buiten zijn geweest, zonder dat de hond plast en/of poept. Eenmaal thuis doet de hond het vervolgens direct binnenshuis. Dan waren er waarschijnlijk te veel (spannende en/of leuke) prikkels voor de hond en kon hij niet de rust vinden om het buiten te doen. Eenmaal binnen denkt hij, hè hè, eindelijk kan ik het laten lopen.

Beloon je hond direct NA het plassen of poepen. Als jij tijdens het plassen of poepen opeens heel enthousiast gaat roepen, zou je pup nogal kunnen schrikken. Maar als hij eenmaal klaar is, beloon je hem rijkelijk met je stem (goedzo!) en een lekker voertje.

Verschil tussen wandelen en plas-/poeprondes

Er zijn richtlijnen hoeveel en hoe lang je met een puppy mag wandelen. Wandelen is voor het ontdekken van de wereld, voor het opdoen van indrukken en het ontmoeten van mensen, honden en andere dieren.  Mensen verwarren dit echter weleens met de plas- en poeprondes. Hier zit namelijk echt een verschil in.

Er zit geen limiet op hoe vaak je naar buiten gaat voor een plas- en poepronde. Soms moet je hier wel 10 keer per dag voor naar buiten. Onder andere voor en na het slapen, na het eten en drinken, na het spelen. Zorg voor structuur en regelmaat hierin. Dan wordt het voor jou en jouw pup duidelijk; wakker worden, is meteen naar buiten bijvoorbeeld.

Heel vaak dus even kort naar buiten om je hond zich te laten ontlasten. En hup weer naar binnen. Misschien vervelend als het koud is, regent, vroeg of laat is, maar onthoud dan maar dat nu goed hier in investeren ervoor zorgt dat je er in de toekomst geen omkijken meer naar hebt.

In de nacht

Help je puppy. Zet je wekker en ga er een keertje uit in de nacht. Puppy’s zijn fysiek nog niet in staat om een volledige nacht hun ontlasting in te houden. En zeg nou zelf, hoe vervelend is het als je niet naar het toilet kan, terwijl je heel nodig moet!?

Dus zeker in het begin zul je in de nacht een wekker moeten zetten, zodat je jouw pup op tijd naar buiten kunt laten. Zet die wekker dan ruim op tijd, zodat je niet net te laat bent. Scheelt zowel voor jou als jouw pup ellende.

Bench

Moet je voor de zindelijkheidstraining wel of geen bench gebruiken? Vanuit het nest leren puppy’s om hun eigen nest/slaapplaats niet te bevuilen. Ze zullen dan ook ergens anders een plekje zoeken om hun behoefte te doen. Als de benchtraining goed wordt gedaan (zoals beschreven in dit artikel), dan kan het zeker helpen bij het zindelijk maken van jouw puppy. Let op het formaat van de bench. Je wilt waarschijnlijk een bench op de groei kopen, zodat jouw hond er op latere leeftijd ook nog comfortabel in kan liggen. Maar als de bench te groot is voor je pup, is de kans groot dat hij alsnog in een hoekje van de bench zal plassen of poepen. Je kunt een grote bench ook tijdelijk kleiner maken met een tussenschot speciaal voor benches.

Signalen

Na verloop van tijd zul je de signalen gaan herkennen wanneer jouw hond naar buiten moet. De ene wordt onrustig, gaat om aandacht vragen, de ander sluipt stilletjes naar een hoekje. Ook kun je de momenten gaan herkennen; veel honden moeten direct na het slapen, spelen, eten en/of drinken naar buiten. Leer de signalen herkennen, zodat je tijdig kunt handelen en ongelukjes in huis kunt voorkomen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Als het gaat om puppy’s zindelijk maken, dan zit een ongeluk letterlijk en figuurlijk in een klein hoekje. Want hoe goed je ook oplet, ongelukjes in huis zullen nou eenmaal gebeuren. En puppy’s zoeken daar het liefste een hoekje of ander rustig plekje voor op.

Heeft jouw hond dus toch in huis gepoept of geplast? Word vooral niet boos op je pup! Als je hem straft, zal hij niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan. Grote kans dat hij een negatieve ervaring met jou opdoet, terwijl je juist zo graag een vertrouwensband wilt opbouwen.

Wat te doen/opruimen

Ruim zonder iets te zeggen de ontlasting op. Gebruik hiervoor speciale urineverwijderaars. Gewone schoonmaakmiddelen werken vaak juist averechts, die halen de geur alleen maar meer naar boven. Voor ons is dat niet altijd te ruiken, maar voor de hondenneus is het nog steeds overduidelijk waar de ontlasting heeft gelegen. De kans is dan aanwezig dat jouw pup denkt dat hij zich op die plek weer moet ontlasten, want hij ruikt de geur nog steeds. Hieronder vind je twee voorbeelden van schoonmaakmiddelen gericht op het verwijderen van urine (inclusief geur en vlekken).

Puppy pads

Puppy pads zijn vrij populair onder mensen met jonge honden. Wat zijn dat precies? Het zijn een soort matjes waar een hond dan zijn behoefte op kan doen. Zelf ben ik geen voorstander van deze puppy pads. Waarom? Puppy’s leren de ondergrond herkennen waarop ze zich steeds ontlasten. Als jij jouw puppy steeds op het gras zet, is de kans zeer groot dat hij op volwassen leeftijd altijd een stukje gras opzoekt om zijn behoefte te doen. Dit geldt ook voor een puppy pad. De pup zal op zoek gaan naar die ondergrond. Alleen hier komt dus het nadeel, in de ‘wijde wereld’ liggen geen puppy pads op de grond. Met als risico dat hij buiten zijn behoefte niet zal doen en binnen op zoek gaat naar de juiste ondergrond.

Je kunt dus beter echt naar buiten gaan en het ontlasten koppelen aan een ondergrond buiten. Kun je jouw hond echt niet snel ergens buiten zetten om zijn behoefte te laten doen? Dan kan een trainingsmat van kunstgras een optie zijn om bijvoorbeeld voor de deur neer te leggen. Zo kun je een natuurlijke ondergrond nabootsen en kun je jouw pup snel op een plek zetten waar hij zich toch kan en mag ontlasten.

Dierenarts

Zoals ik aangaf, staat er geen ‘standaard tijd’ op wanneer een pup zindelijk zou moeten zijn. Sommige puppy’s zijn met 3 à 4 maanden zindelijk, terwijl andere na 5 of 6 maanden nog weleens wat ongelukjes in huis hebben. Met geduld en liefde kan elke pup zindelijk worden. Heb je echter het idee dat jouw pup wel erg veel ongelukjes heeft of dat er iets niet klopt aan zijn ontlasting of de manier van ontlasten? Twijfel dan zeker niet en raadpleeg de dierenarts. Soms kan een lichamelijk probleem, zoals een blaasontsteking, namelijk voor onzindelijkheid zorgen. Dit zie je vaker bij honden die voorheen prima zindelijk waren, maar opeens in huis plassen en/of poepen.

Wil je graag meer lezen over het zindelijk maken van je pup? Dan kan het boek ‘Puppy opvoeden: het ultieme puppy zindelijk maken handboek’ een aanrader zijn.

En wil je graag meer lezen over het opvoeden van puppy’s en veelvoorkomende puppythema’s zoals de eerste nachten in huis, het alleen thuis laten en socialiseren? Bekijk dan de top 5 van beste boeken over puppy’s.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *